неделя, 1 юни 2014 г.

в неделя вечер

Розите са нацъфтели...
Красиво, свежо и усмихнато.
Денят без слънце беше, но и без дъжд. От топлината и влагата всичко, което е с корени е полудяло. Грахът е джунгла непроходима. Скоро ще е времето му за бране. Ягодите са в разгара си, но от дъждовете, за съжаление, плодовете не са здрави. Сминдухът е нацъфтял и вече е в сушилнята. Лайка си набрах. И тя израсла буйно, а стеблата й несвикнали, сега полегнали са. Но и така ще се прибира цвят по цвят. Другата седмица пак ще има. 

Тревата порасла голяма. Косене й се полага. Така и не я дочакахме да изсъхне напълно, та беше си трудно. Но как да чакаме, като облаци сиви, дъждовни, по небето се гонят. А настроенията им все непредвидимо дъждовни... 
Денят бе кратък, само няколко часа за работа градинска. Исках да свърша още неща, но успях само лехата с билките да оплевя. Двора окосен е. Ягодите са обрани. Марули си нарязах - млади и крехки са. Лук и чесън за седмицата са наскубани. Копър пресен си приготвих, дафинов лист си взех, за да си суша и от розмарина клонче си откъснах... 
Харесва ми да си приготвям всичко необходимо за домакинството от градината.
Времето не стига. От разстояние е трудно. Но добре, че има кой да свърши туй, което не можем да успеем за няколкото часа. Днес заварихме в мазето компотите от ягоди готови. Сладкото от ягоди в тавата беше - два пъти варено.  Доварих го и в бурканчета насипах. За зимни дни когато пресни ягоди ще няма. Бобът вейки си има. Краставиците си имат мрежа. Някои от доматите си имат и колове. Пиперът окопан е. Добре е, че градината не разчита само на нас.
Из розите се поразходих, наснимах ги, а те се кипрят и с вятъра флиртуват.  А после и букет набрах си.
Хубаво ми беше... 
Ден за работа и за релакс. Работа физическа, а релакс душевен... Сега съм уморена от деня, но душата ми усмихва се. Заряд си насъбрах за седмицата следваща.  
С усмивки ще си продължа работата домакинска. 
:) :) :)

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар