неделя, 28 юли 2013 г.

за билки

Привечер, когато слънцето поохлади юлската си жар, излязохме за билки.
Лесно е, излизаме от двора и... покрай пътя, който някога беше доста оживен, всеки стрък е билка. Бял равнец и синя жлъчка, върбинка и камшик, котешка стъпка и звъника - това е попълнението днес на домашната аптека.
Не трябваше да ходим надалеч... Някога, някога... край пътя ниви беше. Сега е... тук-таме някой градина овощна направил, а другото... треви и бодили...
Сега, за билките исках да кажа. Сила във всяка тревичка се крие. Днес от сутринта на билки ми е тръгнало :). От двора първо лофант си орязах, после и ментата на листенца обрах, и риган. Разтлах ги на тънко да съхнат, а тази вечер при тях и другите сложих. Проветриво и сенчесто трябва да бъде. До седмица ще ги прибирам в торбите. 
По обед чай си направихме от пресен лофант. Ароматът интересен ни беше. И с щерката малка /нищо, че от мене и тя е по-висока/ за билки се заприказвахме. Интересът й нескрит успявам все още да задоволявам. За книги дебели я пратих да види картинка една, а то... едно, че второ и трето и... цял следобед е чела.
Аз след обяда се оттеглих на сянка, за сиеста неделна ;) Ама и аз си намерих книжки за билки. Като се зачетох... за сиестата малко остана. Но пък се радвам, че днес си почетох. Припомних си нещо, което съм знаела, донаучих си друго, споделих го със събеседник надежден ;) И от дума на дума... за билки поехме по пътя.
Бял равнец и жълт кантарион - две билки, които са много добри за щерка растяща и нейната майка в особена възраст. С по-малко думи - за двете особени възрасти женски. Да, от утре редовно чай ще си пием. 
За лятото се препоръчва да се приемат повече течности. Какво по-хубаво от билков чай, за който сами сме си набрали тревите?
А сега... лека нощ, че утре ще сме... гражданки ;)
Вечерта пак ще сме си тук, на лятната ни резиденция ;) в компанията на щурци и досадни комари :) :) :)

.

неделя, 7 юли 2013 г.

в неделя

В неделята е леееко мързеливо. Съботата пък се отсрами за цяла седмица.
Вече юли е в разгара си, но друг въпрос е климатичното време при нас. Е, някои и на плажа са сега, но то е, защото морето им понася. Други пък с прозата на лятото се справихме вчера и за зимните месеци се погрижихме.
В предбалкана утрото все още е мъгливо след вчерашния дъжд. Слънцето ще се покаже и ще ни подкани и днес да свършим нещо за благото общо.
Ранната утрин е време за мен, за да започна деня както на мен ми харесва. Тази сутрин и до тук стигнах. Хубаво ми е, когато време и за тук си намеря. Това място е мое и аз си го направих по мярка моя. За дните, когато имам нужда тук да намина... Като днес :)
Тук, в градините на предбалкана, връзката ми със земята е силна. А после имам нужда да я поразхлабя леко, до следващата седмица, когато пак се зареждам от силата на земята. Имам нужда от тази синусоида на жизнена енергия.
Тя, жизнената енергия, е величина и постоянна, и променлива според... необходимостите. Може би е функция и на осъзнатост, на желание, на избор, на даденост...
Денят ме вика... избор прави се далеч повече от предполагаемото... всичко е избор...
Избрах... денят да бъде МОЙ!
Отивам... да си го взема...

.

вторник, 2 юли 2013 г.

юлско

И юли е тук... Половин година се изниза. Да, изниза се неусетно. 
Нима мога да виня някой? Не бих могла вина да търся и в себе си. Или пък точно там да я търся?
Фактите са неопровержими. Още една страница от календара е в историята...
Защо напоследък се чувствам притисната от времето? По-скоро от липсата му. Дали заради купчината неизгладени дрехи?... Проза, а? Но без нея не може. 
Преди половин час прочетох заглавие, че сънят е необходим... Да де, знам си го. Но и с него нещо не се справям. 
Не искам да се оплаквам. Не искам да търся вина за нищо. И в нищо. Най-малко искам да обвинявам себе си. Не защото съм безгрешна. Просто това ще е най-безсмисленото и ненужно занимание. А пък аз нямам време за това...
Какво ще направя сега? 
Първо: принтерът си знае и докато се приготвя за Сънчо, той ще си свърши работата. 
Второ: изчиствам всички негативни мисли и настроения от съзнанието си. 
Трето: изчиствам всичко и от подсъзнанието си. 
Четвърто: ще спя... като бебе къпано ;)
Пето: зарана ще му мисля...
Лека нощ във второ-юлска нощ...

.